Početna radionica READP-a u Sarajevu

U utorak, 28. 09. 2021. godine u Međunarodnom centru za djecu i mlade održana je Početna radionica na kojoj je predstavljen novi, osmi projekt Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoja/IFAD-a u Bosni i Hercegovini.

Projekt poljoprivrednog razvoja i ruralnih poduzeća/READP će se provoditi narednih pet godina na cijelom području BiH. Rabeći metodologiju poslovnih planova, poslovni lideri otkupljivači u dominantnim lancima vrijednosti voća, povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, kao  i pčelarstva, pomoći će malim siromašnim poljoprivrednicima, ženama i mladeži plasirati svoje proizvode na tržište i tako ostvariti prihode za svoja domaćinstva i poboljšati svoje životne uvjete.

Usljed ograničenja zbog pandemije, prezentaciji su fizički bili nazočni IFAD-ov menadžer za program u zemlji za BiH, ministar Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i direktor Ureda za koordinaciju projekata (PCU-a), predstavnici APCU-a iz Banje Luke, predstavnici nekih aktivnih donatora iz Sarajeva, općina iz BiH, neki lideri i poljoprivredne organizacije iz oba entiteta, a preko linka su se obratili publici direktor IFAD-ovog pod-regionalnog ureda i članovi misije, predstavnik državnog Ministarstva financija i trezora, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a i neki donatori koji su prenijeli svoja iskustva u BiH i izazove s kojima se suočavaju u provedbi projekata i dali svoj doprinos konstruktivnim prijedlozima i diskusijom.

Prezentacija ovoga projekta će se u Federaciji BiH provoditi u narednom periodu po klasterima formiranim u okviru IFAD-ovog projekta u BiH.