Ministar Dedić u posjeti SBK: Investicije u nove proizvodne pogone

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić boravio je u radnoj posjeti Srednjobosanskom kantonu gdje se sastao s premijerom Vlade SBK Tahirom Lendom i načelnikom općine Travnik Admirom Hadžiemrićem. Razgovarano je o investicijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i otvaranju novih radnih mjesta na području ovog kantona.

Premijer Lendo se zahvalio Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na kontinuiranim naporima da sektor poljoprivredne proizvodnje podigne na viši nivo, posebno kroz podršku novim investicijama i otvaranje novih radnih mjesta.

Načelnik Hadžiemrić istakao je zadovoljstvo da su poljoprivrednici s područja općine Travnik najveći proizvođači na ovom kantonu.

Nakon sastanka ministar Dedić obišao je i travničku kompaniju Poljorad koja kontinuirano bilježi pozitivne poslovne rezultate.

– Kompanija koja je značajno povećala izvoz, radi na proširenju svojih proizvodnih kapaciteta, širi svoju kooperantsku mrežu, ulaže u nove tehnologije i upošljava novu radnu snagu je dokaz da poljoprivreda i prehrambena industrija u našoj zemlji imaju svoju šansu za razvoj. U prošloj godini mi smo podržali ove investicije koje danas stvaraju nove vrijednosti u ovom sektoru, povećavaju njegovu konkurentnost i daju sigurnost poljoprivrednim proizvođačima – kazao je ministar Dedić.

Predstavnici ove kompanije iskazali su zadovoljstvo činjenicom da su u novoj investiciji kojom su povećali proizvodne kapacitete novčanu podršku imali od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Danas imamo 55 zaposlenih i preko 1.200 kooperanata. Investicijom od preko 2 miliona KM u nove proizvodne objekte i opremu u prošloj godini povećali smo kapacitete za 30 posto tako da danas dnevno prerađujemo 25.000 litara mlijeka. Nismo nikad tražili kupce jer su kupci prepoznali kvalitet i tražili naše proizvode. Uspjeli smo proširiti poslovanje na nova tržišta, izvoz smo povećali za nekoliko puta od zemalja EU, SAD, Jordana, Katara, Saudijske Arabije i drugih, tako da teško stižemo ispoštovati sve narudžbe – istakao je vlasnik firme Poljorad Vahid Skrobo.