Uspješne priče žena

Projekt razvoja ruralnoga poslovanja-RBDP

Minka Duraković, domaćica, živi sa suprugom, vojnim invalidom koji prima malu mirovinu, i djecom u Općini Bužim u FBiH. Kako bi osigurala bolji život i više prihode za njihovu obitelj, Minka je, s drugim ženama iz sela, počela prerađivati voće i povrće preko Udruge žena  Bužim koju je podržao IFAD-ov Projekt razvoja ruralnoga poslovanja-RBDP.

Organizirale su jedan sajam (iako nisu imale odgovarajuće stolove niti opremu) gdje su izložile proizvode na kutijama ili stolovima iz njihovih kuća. Minka sada prodaje prerađevine od voća i povrća, džemove od maline, bazge, kupine, šljive, nara, sokove, kao i ajvar, gulaš, začine za kuhanje,  čak i heklane artikle. Trenutno radi sama, dok joj majka s preko 70 godina starosti, pomaže brati bilje.

Zarađuje oko 1,500 KM koje ulaže u poslovni razvoj-kupila je strojeve za preradu i potrebno posuđe.

Udruga žena „Orhideja“

Na strmoj obali rijeke Bregave u Općini Stolac u Federaciji Bosne i Hercegovine nalazi se jedan mali seoski hostel sa 6 soba, okružen zvukovima rijeke. Čini se idiličnim, ali prije 20 godina, ovaj gradić je bio jako pogođen ratom, a ova zgrada je bila tek spaljena kuća. Hostel danas vodi Udruga žena Orhideja koju je podržao IFAD-ov Projekt razvoja ruralnoga poslovanja-RBDP. Skupina od 4 žene odlučila je osnovati udrugu kako bi podržale žene i stvorile prostor za psihološko-socijalni rad, kao i prigode za zaposlenost.

Orhideja, koja je uzela ime od divljeg cvijeta kojemu su potrebni posebni uvjeti da bi rastao, djeluje u multi-etničkom ozračju i podržava žene i njihove obitelji različitog statusa. Od hostela ostvare oko 10,000 KM godišnje, naglasak je na ljetnjim mjesecima, ali razmišljaju i o proširenju na zimske.

Uspostavljen je Centar za djecu koji zbrinjava na dnevnoj osnovi 30 djece koja dolaze iz problematičnih obitelji. Ukupno je kroz Orhideju osigurano 6 radnih mjesta s punim radnim vremenom za žene (3 za mladež). Uz to, Udruga osigurava dodatne prigode za rad ženama prilikom spravljanja džemova. To je jedan način za diversificiranje njihovih prihoda.

Udruga danas broji 20 aktivnih članica koje se bave različitim aktivnostima, proizvodnjom džemova, sokova i sušenog povrća. Orhideja kupuje svježe voće i povrće od oko 200 kooperanata i ima godišnju proizvodnju od oko 1 tone džema.

Udruga prodaje džem lokalnoj organskoj trgovini u Sarajevu i plasira svoje proizvode online na društvenim mrežama, poput Facebooka i Instagrama. Kroz RBDP su zaprimile obuke o poslovnom vodstvu, marketingu i seoskom turizmu, kao i opremu, poput stroja za kuhanje i guljenje.

 2017. godine, Udruga  je osvojila nacionalnu nagradu za najbolji lokalni proizvod i od tada je u mogućnosti prodavati džem ambasadama.

Fatima Kohnić iz Stoca bavi se proizvodnjom i preradom voća i povrća u Udruzi Orhideja od 2010. godine, kada je izgubila posao. Živi sa suprugom i oboje su nezaposleni; imaju malo imanje u selu Donja Bitunja gdje proizvode ekološke proizvode. Fatima trenutno spravlja sokove od kadulje, mente i bazge, kao i džemove od šljiva, jagoda, smokava, divljih kupina. Svake godine, ona i njen suprug zasade 10 do 15 novih stabala voća i drugih poljoprivrednih kultura, tako povećavajući njihovu proizvodnju trešanja, smokava, lubenica i dinja. Bave se proizvodnjom organskog povrća, a proizvode  crveni luk, papriku, paradajz, češnjak, mrkvu, bundevu, blitvu, mahunarke bez korištenja pesticida. Dodatno se bave i pčelarstvom i trenutno imaju 50 košnica.

Najveća pomoć u njenom radu su strojevi za preradu koje je donirao RBDP.