Ministar Dedić: Nastavljamo uspješne projekte u poljoprivredi

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona obišao je više privrednih subjekata, čije projekte je podržalo ovo ministarstvo u protekloj godini. Riječ je o Projektu povećanja konkuretnosti ruralne proizvodnje i smanjenja siromaštva koje realizira Federalno ministarstvo.

U Ljubuškom i Blagaju sufinansirana je izgradnja hladnjača i skladišnih kapaciteta, te sistema za navodnjavanje. Pored toga, podržana je nabavka 76 plastenika i start paketa za 48 poljoprivrednih proizvođača na području Ljubuškog.

Ministar Dedić se sastao s načelnikom Ljubuškog Vedranom Markotićem i predstavnicima Seljačkog saveza FBiH.

– Veliki broj realiziranih projekata i ulaganja u izgradnju hladnjača i skladišnih kapaciteta, rješavanje pitanja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, nabavka protivgradne zaštite i sortirnica, kao i integrisanje malih poljoprivrednika u lance vrijednosti, dobri su preduslovi za veću konkurentnost poljoprivrednih proizvođača. Pozivam lokalne zajednice da iskoriste mogućnosti novog Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća, kako bi poljoprivredni proizvođači ostvarivali veće prihode i imali bolje životne uslove u ruralnim područjima – kazao je ministar Dedić.

Načelnik Markotić istakao je da je zadovoljan podržanim projektima i podrškom s federalnog nivoa poljoprivrednim proizvođačima.

– Danas smo razgovarali i o budućim zajedničkim aktivnostima s ciljem stvaranja boljih uslova za bavljenje poljoprivredom na području naše općine – kazao je Markotić.

Direktor Jedinice za koordinaciju ovih projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović, također je zadovoljan rezultatima projekta IFAD-a.

– Podrškom za povećanje konkuretnosti ruralne proizvodnje realizirani su projekti vrijedni 20,1 milion KM, od čega je učešće sredstava Projekta 39 posto, farmera 58,5 posto i općina/lidera 2,5 posto. Osigurana je podrška za 8.578 farmera i obradeno 1134,2 hektara zemljišta – kazao je Omanović.

Na danas održanoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH data je saglasnost na sporazum o finansiranju Projekta poljoprivrednog razvoja i ruralnih preduzeća, tako da se u drugoj polovini ove godine očekuje početak njegove realizacije. Ovim projektom otvaraju se mogućnosti za nova ruralna poslovanja boljim povezivanjem i integrisanjem farmi, organiziranjem i integrisanjem malih poljoprivrednika u lance vrijednosti i njihovo povezivanje sa komercijalnim tržištima.